Bebekler ne zaman oturabilir?
Bebekler ne zaman oturur sorusunun yanıtını öğrenmek isteyen birçok sayıda ebeveyn var. Bebek bakımı ilk aylar zorlu gelse de zamanın ne kadar hızlı geçtiğini fark ettiniz, değil mi? Daha dün hayatımızın en güzel köşesinde yerini alan bebeğimizin hareketliliği ve öğrendikleri an be an artıyor.
Denge kurmayı öğreniyor, duyularını keşfediyor ve çevresini her geçen gün daha fazla anlıyor ve fark ediyorlar. İlk aylar beslenme ve uyku ile geçen zamanları artık azalmakta. Uyanık kaldıkları saatler fazlalaştıkça yetenekleri de artıyor. 4 aylık iken bir şeyler tutmayı, 5 aylıkken yuvarlanmayı ve altı aylıkken de oturmayı öğreniyorlar. Elbette her bebek altı aylık olunca oturamayabilir. Bu süreç daha erken ya da daha ge. Olarak işleyebilir. Bu nedenle bugünkü yazımızda bebekler ne zaman oturtulmalı ve ne zaman oturabilir sorularını yanıtlıyoruz.
Bebekler ne zaman oturmaya başlar?
Bebekler altıncı ay itibari ile oturmaya başlar, ancak sabırsız ebeveynler bu süreci daha erkene almaya çalışabilir. Üstelik bunu başarabilirler. Çünkü bebek çok fazla desteklendiğinde bağımsız bir şekilde oturur. Ancak bebeklerin yapı taşları ile oynamak ve bazı şeyleri zamanından önce yapmak, onların çok yetenekli olduğu anlamına gelmez. Eğer siz, bebeğinizin desteksiz oturması için çok uzun zaman bebeğinize egzersiz yaptırırsanız, sağlık problemleri ile karşılaşırsınız. Bu nedenle her şeyin bir zamanı olduğunu, her bebeğin aynı olmadığını ve mutlaka bebeğinizin siz olmadan oturabileceğini unutmayın. Zamanın gelmesini bekleyin ve eğer egzersiz yapmak istiyorsanız, bu süreci çok kısa tutun. Çünkü bebeğin beli ağrıyabilir.
Bebeğin oturma sürecinde ilk olarak destekli oturma ve ardından fonksiyonel yani desteksiz bir şekilde oturma yer alır. Bu yüzden destekli oturma ne zaman yapılmalı sorusunu yanıtlayalım.
Bebekler ne zaman destekli oturur?
Bebekler dördüncü ay itibariyle destekli bir şekilde oturmaya başlamalıdır. Bebeğiniz uyandığında onu kucağınıza alıp birkaç dakika oturur pozisyonda kalmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin beli ağrımasın diye, ona “fış fış “kayıkçı” gibi oyunlar oynatıp belinin hareket etmesini sağlarken bir yandan oturma egzersizi yapmış olursunuz.
Bebeği bir pilates topunun üzerine oturtun ve hem eğlenmesini hem de oturmasını sağlayın. Oturma eylemine birden başlamak, bebeği yalnız bırakmak, çok büyük bir yanlıştır. Çevresine onlarca minder de koysanız, bebek yavaşça sağa ya da sola doğru yatar. En kötü ihtimal ise yüz üstü düşmesidir. Bu nedenle oturmaya başlayan bebekler bu işlemi bağımsız bir şekilde yapana dek yalnız bırakılmamlalıdır.
Erkek bebekler ya da prematüre bebekler ne zaman oturmaya başlar gibi soruları çok fazla duyuyoruz. Çünkü bazı ebeveynler erkek bebeklerin kız bebeklerden daha hızlı bir büyüme sürecine sahip olduğunu düşünebiliyor. Prematüre bebekler için ise, daha geç oturup ya da daha geç yürüyecekleri de akıllarına gelebiliyor elbette. Aslında, erkek ve kız bebekler aynı zamanda oturabilir ve yürüyebilir. Burada daha önce belirttiğimiz gibi her bebek bir değildir. Bunun yanı sıra bebeğin bu yeteneklerini geliştirmesi biraz da sizinle alakalıdır.
Bebeğinize ne kadar destek olursanız, o kadar çabuk oturur da demek istemiyoruz. Çünkü bazı ebeveynler abartıya kaçıp bebekleri yorabiliyorlar. Oysaki her şey tam dozunda yapılırsa, bebeğin erken ya da geç oturması hiç önemli değil. Önemli olan tek şey onların sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümeleridir. Hayatı akışına bırakmak, gerekeni en etkili düzeyde yapmak her zaman en iyisidir.
Bebekler desteksiz ne zaman oturabilir?
Bebekler desteksiz olarak altıncı ay itibari ile oturabilirler. Bu beşinci ya da yedinci ay da gerçekleşebilir. Ancak dördüncü ay bir bebeğin desteksiz oturması hem sağlığı için sakıncalıdır hem de çok kolay değildir.
Bebeğinizin oturması için ona yardımcı ürünler alabilirsiniz. Nasıl ki ek gıdaya geçtiklerinde bağımsız bir şekilde beslenmeleri için mama sandalyesi, mama tabağı, kaşığı vs. alıyorsak oturmasına destek olmak için de oturma minderi gibi ürünler alabiliriz. Bunun haricinde bebeğimize destek olabilmemiz için doğduğu an itibari ile yapabileceğimiz birçok şey var. Bunlar aşağıdaki listede belirtilmiştir.
Bebeklerin desteksiz oturabilmesi için neler yapılmalı?
Bebeğimiz doğduğu an itibari ile ona her konuda destek olmak isteriz. Onun sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesi bizim için çok önemlidir. Diş çıkarma, ilk adımlar ve ilk kelimeler gibi birçok güzel şeye tanık olmak bizi çok mutlu eder. Bu mutluluğu arttırmak için elbette onlara yardımcı oluruz. Bebekler desteksiz otursun, diye onlara birçok şekilde yardımcı olabiliriz.
- Bebeğinizi doğar doğmaz dik tutmaya başlayın, böylece dikey olmanın nasıl bir şey olduğunu hissederler ve uzayda bir denge ve konum duygusu geliştirmeye başlarlar.
- Bebek kangurularını kullanarak dik durmasını ve çevreyi tanımasını sağlayabilirsiniz.
- Bebeklerin doğumdan itibaren karınlarının üzerinde bolca vakit geçirmesine izin verin. Bu, oturmaya yardımcı olacak boyun ve çekirdek gücünü geliştirmeye yardımcı olacaktır. Ancak boğulma riski nedeniyle asla bu şekilde uyutmayın ve yanından ayrılmayın.
- Oturma pozisyonunda rahatlık oluşturmaya başlamak için bebeği bir ebeveynin bacağına yaslayın.
- Bebekler destekli otururken, onların dikkatini oyuncaklara doğru çekebilirsiniz. Böylece kucağınızda olmak istemeyi bırakacaklardır. Bunun için sesli ve müzikli oyuncaklar kullanabilirsiniz.
- Bebeğinize oyunlar oynatarak desteksiz bir şekilde oturmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için fış fış kayakçı, sar makarayı ve gel babası gel gibi bebeğin hareket etmesini sağlayacak şarkılı oyunları tercih edebilirsiniz.
- Oturma becerilerini geliştirmeye yardımcı olması için pilates topu kullanın. Bebeği topun üzerine oturtun ve bebeğinizi kalçalarından tutarken vücudunu desteklemek için vücudunuzu kullanın ve yavaşça yanlara, öne ve arkaya yuvarlayın. Bu, bebekler dik duruşlarını korumak için yerçekimine karşı çalıştıkça, dengeyi zorlar ve çekirdek kas gruplarını oluşturur.
- İşlevsel oturmayı teşvik etmek için bebeklere mümkün olduğunca fazla yer ayırmasına izin verin. Bebekler otururken oyuncakları ulaşamayacakları bir yere koyun, böylece oyuncağı almak için hareket etmeleri gerekir.
- Bebekler göbeklerinin üzerinde yuvarlanırken veya kaydığında, bir oyuncağı yukarı kaldırın, böylece bebek ona ulaşmak için oturmak zorunda kalır, ardından otururken oyuncakla oynamasına izin verin.
Bebeğinizin gelişimine destek vermek ve sağlıklı olması için katkıda bulunmak istiyorsanız, onunla bolca vakit geçirmeniz gerekir.