Çocuklarda duygusal zekâyı geliştiren oyuncaklar

duygusal zekâyı geliştiren oyuncaklar

Bebeklerimiz, doğduğu an itibari ile onların gelişimlerine katkıda bulunmak için araştırmalar yaparız. Fiziksel ve zihinsel gelişimleri önemli olduğu gibi iletişim yetenekleri ve duygusal zekâlarına da önem vermemiz gerekir. Kendine güvenen, girişken ve yenilikten korkmayan bireyler yetiştirmek için ne yazık ki, işimiz çok zor. Teknolojinin ilerlemesi ve bitmek bilmeyen virüs problemleri nedeni ile sosyalleşme konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu nedenle çocukların ellerinden tablet ve telefonlar düşmüyor. Sonuç itibari ile aynı evde yaşayan yabancılar olabiliyoruz. Bu duruma engel olmak, teknolojik aletlere sınır koymak için çocuklarda duygusal zekâyı geliştiren oyuncaklar konusunu ele alıyoruz.

Oyun ile öğrenmenin ne kadar etkili olduğunu bir kez daha vurgulamak ve altını çizmek için sosyal ilişkileri güçlendirmeye destek veren en iyi oyuncakları sizler için listeledik. Çocuğunuza uygun olanları seçip filtreledikten sonra tercihi ona bırakabilirsiniz.

Oyuncak bebek

İletişim konusunda iyi olan kişilerin hayatta ne kadar başarılı olduğunu fark ettiğimizde duygusal zekânın önemini daha iyi anlarız. Çünkü duygusal zekâ sosyal ilişkiler ile doğrudan bağlantılıdır. Bizler de başarıya ulaşmak için sosyalleşmemize destek veren dersler alır, seminerlere katılır ve tezler hazırlarız. Çocuklarımızın bu gibi yetenek ve gelişimlerini desteklemek için ise, oyuncaklar gibi araç ve gereçler kullanırız. Bunlardan biri ise, oyuncak bebeklerdir.

Oyuncak bebekler ile oynayan çocuklar, vücut anatomisini keşfeder. Kendilerini annelerinin yerine koyar ve empati kurarlar. Çünkü oyuncak bebekler ile en fazla oynanan oyun evciliktir. Dünyanın en güzel oyunudur ve çok eğlencelidir.

Evcilik oynarken çocuklar sosyalleşir ve iletişim yetenekleri gelişir. Eğer bu iletişimin en etkili şekilde gelişmesini istiyorsanız, çocuğunuzla beraber oynamalısınız. Ona örnek olmalı ve onunla oyun oynarken konuşmalısınız. Kendini bir birey olarak gören her çocuk özgüven kazanır.

Çocuk diye geçiştirilip söyledikleri dinlenmeyenler ise içine kapanık olarak büyürler. Kendi sözlerini ailesi dinlemiyorsa başkaları da dinlemez, diye düşünürler. Bunun olmasını engellemek için onunla bol bol oyun oynamalı ve iletişim kurmalısınız. Duygusal zekâyı geliştirmeleri dışındaki faydaları ise;

  • Motor becerileri geliştirir,
  • Hafızayı güçlendirir,
  • Mantıksal düşünmeye destek verir,
  • Bilişsel yetenekleri olumlu yönde destekler.

Peluş oyuncaklar

duygusal zekâyı geliştiren oyuncak

Herkesin küçükken sahip olduğu bir peluş oyuncağı vardır. Genellikle ayıcık şeklindedir. Çünkü geçmişte üretilen peluş oyuncakların büyük bir bölümü ayıcıktı. Şimdilerde ise çeşitlilik oldukça zengin. Bu yüzden çocuğunuzun ilgi alanlarına ve gelişimine uygun olanları tercih edebilirsiniz.

Peluş oyuncaklar, çocuklara güven duygusu aşılar ve yalnız kalmaktan korkmamalarını sağlar. Bazı çocuklarda yalnızlık, karanlık ve anneden uzaklaşma gibi korkular vardır. Bu korkuları yenmek için oyuncaklardan destek alabiliriz. Gece yalnız uyumaktan korkan ve annesi ile uyumak isteyen çocuklara uyku eğitimi vermek için bir uyku arkadaşı ya da peluş oyuncak kullanabiliriz.

Peluş oyuncak ile oynayan çocuklar merhamet ve şefkat gibi duyguları öğrenirler. Ayrıca bu duygular dışında pek çok şey öğrenmeleri mümkündür. Bunun için onunla oyun oynayabilirsiniz. Hem bir aktivite hem de eğitim için birkaç saatlik oyunlar çok etkili olacaktır. Örneğin; bebeğinize peluş oyuncağın hasta olduğunu, yaralandığını ya da üzgün olduğunu söyleyip bunu yaparken de jest ve mimik kullanın. Böylece bebeğiniz yüz ifadelerinizden ne demek istediğinizi zamanla anlayacaktır. Çocuklarımıza duygusallığı öğretmek için bu oldukça etkili bir oyundur. Duyguları saklamanın yanlış olduğunu ve ağlamanın kötü olmadığını belirtmeliyiz.

Kuklalar

Kuklalar çok eğlenceli oyuncaklardır. Onları görmek bile mutlu eder bizleri. Bu nedenle çocuklarımız için birer kukla oyuncağı almalıyız. Bebekler için et etkili olan kuklalar parmağa takılanlardır. Parmağınıza takıp ona küçük gösteriler hazırlayarak dil gelişimini teşvik eder ve duygusal zekâsını olumlu yönde desteklemiş olursunuz.

Bir kukla gösterisi ile ilgiyi üzerinize çekmek için arada ses tonunuzu yükseltip alçaltmalı, jest ve mimiklerinizde vurgu yapmalısınız.

Kuklaların çocuklarda duygusal zekâyı geliştiren oyuncaklar olması haricinde birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hayal kurmaya ve rol yapmaya teşvik eder.
  • Dil gelişimini olumlu yönde destekler.
  • Yüksek sesle konuşabilme ve okuma yapabilmeye destek verir.
  • El göz koordinasyonu kurulmasını sağlar.
  • Motor becerilerin gelişimine destek verir.
  • Görgü kurallarını öğrenmelerini sağlar. (Gösterinizi yaparken çocuğunuza teşekkür etmeyi, özür dilemeyi, rica etmeyi ve lütfen demeyi öğretebilirsiniz.)

Kitap

duygusal zekâyı geliştiren oyuncaklar

Bebeğinize ve çocuğunuza kitap okuyarak, onlara okutarak ve kitaba dokunmalarını sağlayarak dahi gelişimlerini destekleyebilirsiniz. Görsellere bakıp yüz ifadelerini inceleyen çocuklar duyguları öğrenmeye başlarlar.

Kitaplardan en etkili kazanım elbette okuyarak kazanılır. Uyku saatinde okunmuş bir hikâye kitabının çocuğunuza kazandırdıklarını öğrendiğinizde bunu her gece yapmak isteyeceğinize eminiz.

Oyun setleri (Evcilik, doktor…)

Rol yapmaya teşvik eden oyun setleri sayesinde çocuklar duyguları keşfederler. Bir doktorculuk oyununda iken acı çeker gibi yaparak “ Kulağım çok ağrıyor, doktor hanım.” Derseniz oyunun eğlencesi ve kazanımı bir anda yükselir. Çocuk kulağa doğru yönelir, kulağı yakından inceler ve keşfeder iken acı çeken bir insan ile empati kurmaya çalışır. Acı çekerken neden yüzün kırıştığını düşünür.

Etiketler: Çocuklarda duygusal zekâyı geliştiren oyuncaklar
Ağustos 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR